Vanaf komende week hebben we weer wat ruimte in één van onze huurappartementen. Een goede gelegenheid om een paar dagen of een weekje van het mooie weer (zie www.weeronline.nl) te komen genieten in Estepona. Kijk even op www.transavia.com en bel direct met mij.
Tom van Wees op 0611 33 42 55 of 0034609544440 of vul in...
Cijfers Ministerie: In 2014 kochten buitenlanders ongeveer evenveel huizen in de provincie Malaga als in 2007, dus voor de mondiale crisis.
De onroerend goed markt van de Costa del Sol –dat is de kust van de provincie Malaga- is altijd hollen of stilstaan.
Tussen ongeveer 2005 en 2012 daalden de prijzen en werd er steeds minder verkocht. Wij hadden veel klanten die steeds beter het juiste onroerend goed vonden tegen steeds betere prijzen. Maar vaak klonk het aan het einde van de zoektocht:”… en toch denk ik dat de prijzen nog gaan zakken…”.
Frustrerend, onduidelijk waar dat op gebaseerd was (hooguit: ze zakken dus ze zullen nog wel doorzakken) maar vaak bleek men achteraf gelijk te hebben. Maar ongemerkt kwamen een aantal groepen in 2011,2012 en 2013 naar de markt of terug naar de markt.
Er waren nog eigenaren die door valuta perikelen of andere ellende moesten verkopen. En andere groepen als Noren, Belgen, in mindere mate Russen en (voor het eerst) ook Fransen die de kust kwamen opzoeken om zich te oriënteren en soms ook gelijk kochten omdat ze het juiste object tegen de juiste prijs tegenkwamen.
De Spanjaarden waren in de provincie Malaga veruit de grootste kopers, maar de stijging van het aantal verkochte huizen (appartementen, penthouses en villa’s) ging tussen 2011 en 2014 maar met 10% omhoog van 13.299 verkopen in 2011 tot 14.759 in 2014.
Maar de stijging van de kopende buitenlanders in die periode ging veel harder. Van 4.243 units in 2011 naar 9.170 in 2014. Stijgingen van resp. 21%, 37% en 30% per jaar tot een totaal van 116% in 3 jaar, een ruime verdubbeling.
9.170 huizen is al weer vrijwel gelijk aan de 9.595 huizen die buitenlanders kochten in 2007, dus voor de mondiale crisis.
De prijzen gingen gelukkig niet met dat tempo omhoog. Maar ze stegen wel. Onze klanten denken dat half Spanje te koop staat. Dat is niet waar, maar wel gedeeltelijk waar. Er is nog veel onverkoopbaar, te veel gebouwd onroerend goed dat pas in de komende jaren of over een paar jaar verkocht zal worden.
Dat soort onroerend goed wordt nu met honderden tegelijk opgekocht door (veelal Amerikaanse) onroerend goed maatschappijen. Direct van de banken op Raad van Bestuur niveau. Omdat dit al 5, 6 of 7 jaar geleden opgeleverd is (soms zonder keukens en zo) moet dat eerst opgeknapt worden. Dan moet het zwembad aan de laatste eisen worden aangepast en de tuin aangelegd of opgeknapt worden. Daarna zal het langzaam via de makelaars weer op de markt gebracht worden. Ook sommige van onze klanten hebben in de laatste jaren een paar mooie units gekocht tegen prijzen van rond de 50% van de oorspronkelijke prijzen van 2007-2009.
Maar dat is het onroerend goed waar u of onze klanten, niet in geïnteresseerd bent of zijn. Het is net als het kopen van een jas. Eén jas is veel mooier dan de anderen, maar die blijkt dan ook veel duurder te zijn.
Want onze klanten willen iets moois, met prachtig uitzicht, grote terrassen, op loopafstand van alles (en graag voor de helft van de prijs met 100% financiering…)
En dat is er veel minder. En ieder jaar nog weer minder. Want er wordt nu niet alleen verkocht, maar Spanjaarden –en buitenlanders die niet hoeven te verkopen- trekken hun onroerend goed terug uit de verkoop als de prijzen weer stijgen.
En dat terwijl de vraag weer toeneemt. Mede doordat andere bestemmingen om verschillende redenen minder populair worden, stijgt het toerisme naar Spanje weer flink. Het afgelopen jaar was de bezettingsgraad van huurhuizen en hotels weer aanzienlijk hoger.
De prijzen stijgen weer rond Marbella en in de provincie Malaga. We kunnen eigenlijk al geen tweeslaapkamer appartementen meer vinden onder Euro 200.000, = die wij aan onze klanten willen te laten zien. We zien vrijwel geen prijsdalingen meer en steeds meer prijsstijgingen.
Maar gelukkig vinden we nog steeds interessante appartementen, penthouses en villa’s tegen uitstekende prijzen, zeker in het licht van de prijsstijgingen die wij verwachten in de komende jaren.
Wij hebben in de afgelopen jaren weer heel wat mensen blij kunnen maken met het vinden van het beste onroerend goed tegen de beste prijzen. De mensen die het allergoedkoopste zochten hebben we al weer teleur moeten stellen in wat ze konden kopen.
Op basis van een groot aantal indicatoren verwachten wij dat het aanbod wel zal toenemen (mede door oude en nieuwe nieuwbouw), maar dat de vraag en het aantal daadwerkelijke verkopen harder zal stijgen. Daardoor zal er weer een (relatieve) schaarste ontstaan en verwachten wij dat de prijzen zullen blijven stijgen.
Relatieve schaarste betekent, dat er een tekort ontstaat aan onroerend goed dat mensen willen hebben. Dus maximaal 10 jaar oud, goede kwaliteit, grote terrassen, geweldig open of zeezicht en loopafstand naar het dorp, stadje of voorzieningen als restaurants en winkels.
Op basis van de huidige prijsstijging verwachten wij dat de prijzen in de komende 5 jaar met 1% per maand zullen stijgen, dus 60% in de komende 5 jaar, vooral het onroerend goed op A locaties.
Marbella zit weer in de lift!
Het is overduidelijk en onmiskenbaar: Marbella zit weer in de lift!
Het is inmiddels duidelijk vast te stellen dat 2012 het keerpunt was. De prijzen daalden niet verder. Althans van de appartementen, huizen en villa’s die mensen willen hebben. Er was en is nog voldoende onroerend goed dat bij de banken zit en voorlopig nog niet interessant is om werk van te maken. Dat komt over een tijdje opgeknapt en opnieuw gemarket op de markt.
In 2013 liep de animo op. Meer informatie aanvragen, meer bezoeken en meer verkopen. Vooral in de 2e helft van 2013 nam de animo verder toe. De eerste helft van 2014 deed ons regelmatig terugdenken aan de periode 1996-2003 en dan met name aan de periode 1996-1998.
De ondergrens van koopwaardige 2 slaapkamer appartementen trekt snel op van onder de 150K (nog in 2011/2012) naar de 200K grens (2013) en zelfs al weer daarboven.
Niemand kan zich dit soort snelle waardestijgingen voorstellen, maar we hebben het al eerder meegemaakt hier aan de kust. Een tijd lang denkt iedereen “...dat het prijspeil nog wel verder zal zakken...” En dan door een combinatie van factoren kan het snel veranderen.
Dit keer kwam het door de combinatie van een lage rente, minder vertrouwen in de veilige plek bij banken, sowieso minder vertrouwen in banken en de eerste berichten van een aantrekkende economie. Althans de eerste berichten dat het einde van de crisis in zicht was.
Zodra de prijzen stabiliseren en zelfs weer stijgen (en de verkopen stijgen) trekken veel Spanjaarden hun onroerend goed uit de verkoop of verhogen hun vraagprijzen weer naar onhaalbare hoogten.
Anderen die wilden verkopen maar de boel weer zien stijgen hebben ook minder animo om zo nodig te verkopen. Het aanbod neemt af en de vraag neemt toe. Het is niet alleen een economische wet, maar ook niet zo moeilijk te bedenken, dat de prijs dan weer omhoog gaat.
Waarde is een vreemd begrip. Opeens is iets weer meer waard. We hebben ook al weer een paar gevallen meegemaakt van relatieve schaarste. In een urbanisatie die erg geliefd is waren een paar penthouses te koop. Eén werd verkocht, een andere werd teruggetrokken dus was er nog maar één te koop. 30% (!) duurder dan het penthouse dat verkocht werd. Maar de vrouw van onze klant had haar zinnen gezet op juist dat penthouse...
We hebben ook al weer biedingen boven de vraagprijs meegemaakt, omdat er 2 geinteresseerden in hetzelfde, op hetzelfde moment waren.
Een andere reden voor de stijging van de verkopen en van de prijzen is, dat er momenteel weinig nieuwbouw is. Door de crisis (die hier wel 8 à 9 jaar geduurd heeft) is de bouw volledig stil komen te liggen. Slechts heel weinig kwaliteits bedrijven die altijd voor oplevering alles al kunnen verkopen, bleven door bouwen. Maar dat zijn er maar een paar.
En kopers kopen liever nieuwbouw dan bestaande bouw. Gaat u uzelf maar na... Koopt u liever iets dat nu volgens de laatste Europese bouwnormen wordt opgeleverd of iets dat al 15, 20 jaar of nog langer bestaat?
De laatste 6 verkopen die wij gedaan hebben in de afgelopen tijd waren alle 6 nieuwbouw projecten. Twee van de zes overigens “oude nieuwbouw”. Dat is nieuwbouw dat bijvoorbeeld in 2008 of 2009 opgeleverd werd maar toen niet verkocht kon worden. Zeker niet tegen de toen nog niet aangepaste prijzen. Dus totaal ongebruikt, 5 of 6 jaar wachtend op een koper.
Omdat de bank nu echt z’n geld terug moest hebben (geforceerd door de Spaanse staat en de Europese Unie of ECB) hebben wij recentelijk twee top kwaliteit units verkocht op een top locatie voor 45 en 48% van de oorspronkelijke prijs in 2009. Zelfs lager dan de hypotheek die er op rustte!
Ik heb het over verkopen, maar eigenlijk helpen wij onze klanten te kopen; het beste tegen de laagste prijs.
Maar ook de gewone huidige nieuwbouw is in trek. Vooral omdat er maar zo weinig van is. Klanten van ons hebben een schitterend penthouse met een geweldig terras, met een onvoorstelbaar uitzicht gekocht voor 320K.
Dit is zo goed geprijsd omdat het 10 auto minuten de berg op is, hetgeen veel mensen als te ver weg ervaren. Ik vraag mij dan altijd af hoe lang mensen in België of Nederland moeten rijden naar de supermarkt, hun werk of de tennis- of golfclub...
Dat penthouse vrijwel identiek kost overigens 500K als het direct aan zee ligt. We hebben in de afgelopen tijd drie units verkocht in een project direct aan zee.
Om de nieuwe gekte aan te tonen: in een paar maanden werden hier 25 van de 36 units (appartementen en penthouses) verkocht. Oplevering volgend jaar. De twee slaapkamer appartementen gingen iedere paar weken met 10K in prijs omhoog, van 300K tot 340K binnen vier maanden.
Van de vorige hausse periode hebben we geleerd dat er eigenlijk pas echt gekocht wordt als de prijzen stijgen. En dat is logisch. Als je weet of een aardige indicatie hebt dat in de komende 5 jaar de prijzen met 1% per maand stijgen...
En dat terwijl de koopbare voorraad afneemt.
Iedereen vertelt mij graag dat de prijzen niet meer zo zullen stijgen als dat in het verleden is gebeurd. Ik heb geen idee. Ik zie wel wat er gebeurt...
Uitnodiging om nieuwbouw project direct aan zee bij Estepona/Marbella te komen bekijken.
Momenteel wordt het naar onze mening beste prijs/kwaliteit nieuwbouw project aan de Zuid-Spaanse kust gebouwd, net buiten Estepona. De projectontwikkelaar bouwt al meer dan 50 jaar op zeer succesvolle wijze precies dat kwalitatief hoogstaand onroerend goed, dat mensen willen hebben. Samen met de projectontwikkelaar hebben we in de afgelopen twee maanden reeds 12 van de beschikbare 36 appartementen en penthouses verkocht. De oplevering is gepland in juli 2015, maar wij verwachten dat door het tempo waarin nu verkocht wordt, de oplevering mogelijk zelfs een paar maanden eerder kan plaatsvinden. De prijs van de twee slaapkamer appartementen begint bij Euro 300.000,= en loopt op via drie slaapkamer appartementen van Euro 370.000,= naar drie slaapkamer penthouses van Euro 480.000 en 530.000,=
De locatie is geweldig. Direct aan zee met geweldig zeezicht. De meest koopwaardige appartementen die nu (9 februari) beschikbaar zijn, zijn 2 en 3 slaapkamer appartementen in het blok dat iets meer zuid-oostelijk georienteerd is, dus iets meer op de ochtendzon.Verder 2 en 3 slaapkamer appartementen en penthouses in het het pal zuid gelegen blok, met eigenlijk de hele dag zon en twee en drie slaapkamer appartementen en penthouses in het meer op het zuid-westen gelegen blok, meer gericht op de avondzon.
Wij nodigen u graag uit om die appartementen en penthouses te komen bekijken. Wij kunnen u dan ook appartementen en penthouses laten zien van een ander project dat aan zee ligt. En andere nieuwbouw projecten rond Marbella, San Pedro en Estepona, die op 5-10 autominuten het land in liggen. Op een heuvel zodat u een prachtig uitzicht heeft over de kust van de Costa del Sol.
Wij kunnen u aanbieden 2, 3 of 4 nachten te komen logeren tegen de schoonmaak kostprijs van Euro 50,= totaal, in één van onze eigen huurappartementen (zie www.appartementestepona.com ). Wij laten u dan graag de genoemde opties zien of ook andere indien u dat wilt.
Als u één van onze info aanvraag formulieren invult dat nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.
Het is al weer ruim een jaar geleden dat ik de hieronder staande aflevering in deze rubriek “Situatie Onroerend Goed Zuid-Spanje” geschreven heb.
Dat heeft verschillende redenen, maar de belangrijkste daarvan is, dat ik dacht dat de situatie in het jaar niet wezenlijk veranderd was.
Maar dat blijkt niet zo te zijn. De afgelopen kwartalen is alles gestegen ten opzichte van de kwartalen daarvoor: meer informatie aanvragen, meer mensen die hier gekomen zijn, meer verkopen en tegen een hoger gemiddeld bedrag.
Om met Johan Cruijff te spreken “...je gaat het pas zien als je het doorhebt...” en in ieder geval zie je het pas achteraf.
Al weer heel veel jaren geleden had ik een gesprek met de caddiemaster van de Alcaidesa Golf. Hij was ook makelaar geweest, vertelde hij, maar daar was hij mee gestopt. “Vijf jaar verdien je geld omdat de markt omhoog gaat en daarna verdien je 5 jaar geen cent (in zijn geval geen peseta) omdat de markt omlaag gaat”.
Ook pas achteraf stelde ik vast, dat hij gelijk had. Niet helemaal en ook niet precies, maar grosso modo wel.
In een aantal 10 jaar periodes uit het recente verleden, kun je periodes onderscheiden van 5, 6 tot 7,8 jaar waarin de markt en de bijbehorende prijzen stegen en zo’n periode waarin de prijzen daalden en er weinig verkocht werd.
Van 1980 tot 1990 was er een stijgende markt, die stagneerde rond 1990 en tot stilstand kwam door de Golf Oorlog in januari 1991. In één klap stond alles stil. Tot 1996 ongeveer.
Van 1996 tot 2003 was er sprake van een doorlopend stijgende vraag met alle gevolgen van dien: appartementen die men in 1992 gekocht had, waren in 2004 soms vijf tot zes keer zo veel waard! De prijzen stegen in 2004 en 2005 nog door terwijl er al steeds minder verkocht werd. De Costa del Sol had zich uit de markt geprijsd...
Als we een streep trekken van 2004 tot 2012 dan gaat die flink schuin naar beneden. We hadden wel incidentele kwartalen en zelfs een jaar dat een opleving te zien gaf, maar dat had ook wel te maken met één of meerdere uitzonderlijke verkopen.
Maar het lijkt er op, dat vanaf het begin of tweede kwartaal van 2012 er toch weer sprake is van een opleving die misschien wel eens de voorbode zou kunnen zijn van een nieuwe hausse periode.
De voortekenen zijn goed. Met uitzondering van onroerend goed dat niemand wil hebben, laat staan kopen, gaan de prijzen van de goede dingen op de goede locaties niet verder naar beneden. En stijgen eigenlijk al weer. Het is moeilijk om een echt goed appartement te vinden onder de Euro 200.000,= of een goede villa onder de 400K terwijl voor een villa op een goede locatie in één van de Top Regio’s rond Marbella al weer meer dan Euro 1.000.000,= betaald zal moeten worden.
De rente is laag. En het lijkt er op dat het sentiment wat betreft de Euro of de economische verwachtingen van de belangrijkste Europese landen weer wat beter worden. In het laatste jaar waren de Scandinaviërs met de Noren op kop de kopers, maar de Engelsen schijnen ook al weer meer interesse te tonen.
En dan kan het weer hard gaan. De Britten en Ieren zijn in de afgelopen decenia altijd de sterkste kopers gebleken. Uit onderzoek blijkt nog steeds dat voor Engelsen “... a home overseas...” het hoogst op hun verlanglijstje staat.
Al met al zijn wij dus voor de komende jaren positief gestemd.
Zoals ik al eerder aangegeven heb verwachten wij voor het komende decenium (als je al zover kunt kijken) dat veel oorspronkelijk potentiële kopers niet meer over zullen gaan tot koop, maar zullen (blijven) huren. Hun tijd (van 50 tot 60) is eigenlijk door de 5 tot 8 crisisjaren, voorbij gegaan.
Daar staat tegenover dat meer mensen iets zullen kopen om te verhuren (om er dan natuurlijk ook zelf gebruik van te maken...). Dat maken we eigenlijk nu al mee. In de afgelopen jaren hebben we een aantal appartementen verkocht die nu al meer dan 100 dagen per jaar verhuurd worden.
Natuurlijk voornamelijk in de april-oktober periode. De nieuwe eigenaren komen weekjes in de onverhuurde periodes en weken in de periode oktober-april waarin het hier ook heerlijk weer kan zijn of eigenlijk is, met een gemiddelde temperatuur van 15-16 graden om 12 uur ’s middags...
Wij verhuren onze appartementen (zie www.appartementestepona.com ) al ruim 10 jaar. Plm 57% in het 2e en 3e kwartaal (dus van april tot oktober) en ongeveer 43% in de periode van oktober tot april.
Begin oktober was Han de Jong, de hoofdeconoom van de ABN-AMRO bank in Marbella om de Nederlanders die hier wonen en dan vooral de leden van de Marbella Dutch Business Club (MDBC) bij te praten over de Nederlandse en mondiale economische situatie.
Uit zijn verhaal bleek dat na twee jaar bijna ononderbroken krimp (8 van de 9 laatste kwartalen) er nu voorzichtig sprake is van een lichte stijging. Voorzichtig positief nieuws dus.
“De mondiale economie geneest...” zei hij. Misschien kan dat voor veel mensen een reden zijn om nu eindelijk weer werk te gaan maken van een eigen plek onder de Spaanse zon!
Ik ben van plan dit verhaal nog aan te vullen met wat cijfers van de verkopen van de laatste jaren hier aan de Costa del Sol en de meningen van een aantal collega’s die ik hoog aansla, over de ontwikkeling van de vastgoed situatie in de komende jaren hier aan de kust.
...wordt dus in de komende dagen (of weken) vervolgd...
Situatie onroerend goed per 21 augustus 2012
Makelaar zijn aan de Costa del Sol is een bijzondere bezigheid. Je leeft eigenlijk altijd in een andere wereld dan waar andere mensen in leven.
Allereerst de mensen om je heen. Spanjaarden en buitenlanders die huizen hebben die ze soms niet meer echt kunnen betalen. Ze hebben in tijden waarin het leek dat het voor eeuwig zou stijgen onroerend goed gekocht, dat alleen maar meer waard zou worden. Theoretisch klopte het helemaal, ze hadden gelijk.
De Costa del Sol heeft –de naam zegt het al- veel zon en misschien wel het beste klimaat van Europa. Ideaal voor alle (Noord) Europeanen, die minder of helemaal niet meer hoefden te werken. Slechts een paar uur vliegen van alle steden in Europa, tegen steeds lagere prijzen, uitstekende medische voorzieningen, scholen, golfbanen etc.
In Europa zou gebeuren hetgeen al veel eerder ook in Amerika gebeurd was. New Yorkers en andere noorderlingen zouden gaan huren en kopen in het Zuiden, in Florida en California. En dat is ook gebeurd.
Mede door het toetreden van Spanje tot de Europesche Unie en het toegenomen toerisme gingen steeds meer Noord-Europeanen over tot de aankoop van een appartement, huis of villa in het Zuiden van Spanje.
Binnen 20 jaar ging Spanje van de onderste plek in de Europese Unie naar de bovenste regionen, met de grootste groei. Iedere Spanjaard kreeg het beter. Het relatieve arme Spanje maakte sprongen vooruit. Iedereen meer verdienen, een auto kopen (op afbetaling) en allemaal een groter huis (met hypotheek). The Sky was the limit...!
Maar hoewel niemand daar meer in geloofde, bleken economische wetmatigheden als zoiets als een conjuncturele golf wel degelijk nog te bestaan. Mede door gebrek aan terughoudendheid, planning en contrôle en het feit dat iedereen er aan verdiende, werden er jarenlang in Spanje meer huizen gebouwd dan in Frankrijk, Duitsland en Engeland tesamen! Meer dan 700.000 of 800.000 huizen per jaar.
Dus bleken er op een gegeven moment te veel huizen gebouwd te zijn terwijl die bouw nog doorging. Gevolg was dat er steeds minder huizen verkocht werden tegen toch nog (kunstmatig?) stijgende prijzen.
Dus vanaf 2006/2007 kwam die huizenmarkt eigenlijk in een vrije val terecht. Daarover heen kwam de Internationale (Banken) crisis en daarover heen de Euro Crisis. Wij kunnen uit eigen ervaring vertellen dat het geen pretje is om al 7 jaar in een crisis te zitten...
Aan de andere kan hebben we te maken met onze –voornamelijke- Belgische (steeds meer) en Nederlandse klanten die in kranten lezen en anderszins horen dat Spanje failliet is en alle huizen te geef staan. Daar hebben ze ook wel een beetje gelijk in zoals u in de stukjes hieronder kunt lezen.
Maar zij melden zich bij ons met –droom- verlanglijstjes en het bedrag dat zij maximaal willen betalen. En dan wordt het moeilijk. Want wat de noorderlingen momenteel verwachten, namelijk voor heel weinig een topstuk kopen, sluit totaal niet aan bij de werkelijkheid van de Spanjaarden en buitenlanders die misschien hun huis willen of moeten verkopen.
Er is heel veel te koop dat noorderlingen nu zouden kunnen kopen. Tegen lage prijzen. Maar dat soort onroerend goed willen ze niet. Dat ligt in te veel gebouwde urbanisaties, te ver van alles vandaan. Het onkruid groeit inmiddels overal uit, er staat een hek omheen maar het is goed beschouwd niet eens te koop. Het zit bij een bank dat de helft moet afschrijven hetgeen ze niet vrijwillig gaan doen.
Dat gaat nog wel een paar jaar duren voordat dit opgelost wordt. Dat zal alleen verkocht worden als de vraag weer enorm toeneemt. En dan is het nog maar de vraag.
Er is momenteel vrijwel geen nieuwbouw. Maar er is een bedrijf dat altijd doorbouwt en altijd verkoopt hetgeen ze bouwen. Dat komt door hun uitstekende kwaliteit die volledig voldoet aan de laatste Europese normen. En dat kunnen ze tegen een uitstekende prijs die kan concureren met het huidige aanbod dat tegen –voor de begrippen van de Costa del Sol- zeer lage prijzen wordt aangeboden. Dat wordt verkocht in een tempo dat we jarenlang niet meer gezien hebben.
Hetgeen betekent dat de oude nieuwbouw (dat bij de bank zit) steeds ouder wordt en daardoor steeds waardelozer.
Aan de andere kant leven we weer in die andere wereld dan de mensen om ons heen.
Van wat op hun –droom- wensenlijstjes staat, is niet zo veel (meer) te koop. In de paniek onder de Engelsen en andere niet-Euro bezitters in 2009 toen het Britse Pond dramatisch in waarde daalde en de Euro steeg, hebben veel Engelse huizenbezitters afstand gedaan of moeten doen van hun vakantiehuis of investering, omdat de rentelasten in Euro’s opeens niet meer op te brengen waren in Engelse Ponden.
Dus dat is verkocht. En voor de rest gaan de huidige Spaanse en buitenlandse huizenbezitters niet meer –of niet makkelijk- onder een bepaalde prijs.
Een aantal klanten van ons wacht op de laagste prijs. Ze hebben daar interessante ideeën over en zullen dus nog een tijdje moeten wachten. Wij hopen dat ze gelijk hebben, want het is makkelijker iets tegen lage prijzen te verkopen dan tegen hoge prijzen.
Tenminste dat zou je denken. In theorie misschien wel, maar ook daar leven wij weer in een andere wereld. Want in de praktijk is het nooit laag genoeg. Als prijzen dalen wachten mensen tot ze nog verder dalen en dus nog even met kopen.
Tien jaar geleden toen ons gemiddeld verkoopbedrag op het dubbele lag van het huidige, verkochten wij veel makkelijker. Omdat de prijzen stijgende waren en als je weet dat je volgend jaar 10% meer moet betalen...
Daarom is het verstandig te wachten tot de prijzen nog weer lager zijn. Om dan pas te kopen als de prijzen weer gaan stijgen.
Maar ik ontmoet hier op de boulevard en waar dan ook hier in de buurt, mensen die het beter gedaan hebben. Die hebben in de afgelopen 3 jaar precies gekocht hetgeen ze altijd wilden hebben. En dat door de omstandigheden ook te koop was...
En hoewel de prijs ze misschien tegenviel hebben ze toch tegen de op dat moment best haalbare –juiste- prijs gekocht. Sommigen zijn nu al weer bijna vergeten wat ze betaald hebben, maar wat ze niet vergeten zijn, zijn de heerlijke dagen dat ze tevreden op hun terras of in de tuin zaten, te genieten van de weldaad van een eigen huis in het Zuiden van Spanje.
Met iets minder geld op de bank. Maar gebruik kunnen maken van een appartement, huis of villa wanneer je maar wilt en met mooi weer blijkt in de praktijk schier onbetaalbaar...
Zij hebben de mooiste winter meegemaakt van de afgelopen 20 jaar (dat ik hier woon tenminste) en zijn hier een aantal, of zelfs heel veel weken geweest.
Ze doen nu als veel andere huizenbezitters hier aan de kust. Ze kopen alleen nog maar het heenreis ticket naar Malaga en zien wel wanneer ze weer naar Nederland gaan.
In die afgelopen fantastische winter zijn ze meer weken gebleven dan ze van plan waren...
Dat is pas rijkdom...!
Situatie onroerend goed per 24 mei 2012
Al een paar weken wil ik weer een stukje schrijven, met name over onze activiteiten en verkopen in het eerste kwartaal van 2012. Maar door drukte en weer toegenomen animo van met name Belgische klanten is het daar tot nu toe nog niet van gekomen.
Het was voor ons een uitstekend kwartaal.
Wij kampen eigenlijk maar met twee problemen. Het eerste is, dat –niet alleen in Nederland en België- het idee heerst, dat Spanje failliet is en dat alle appartementen, penthouses, huizen en villa’s daardoor voor minimaal de helft te koop staan, of zelfs te geef zijn...
Dat is ook wel voor een deel waar. Er zijn –te veel gebouwde- urbanisaties, waar het onkruid uit het asfalt groeit, die zeker voor de helft van de oorspronkelijk prijs te koop zijn. Daar zijn misschien wel eigenaren die graag de sleutels aan u geven om van alle ellende af te zijn. Maar goed, zo eenvoudig is dat niet...
Maar dat geldt allemaal niet voor de appartementen, penthouses, huizen en villa’s waar onze klanten naar op zoek zijn. Die zijn niet te koop voor de helft van het geld.
Want onze klanten willen kwaliteit, op een goede locatie, liefst met zeezicht en loopafstand naar het dorpje of stadje. En dat is momenteel -zoals trouwens bijna altijd- schaars. Alleen professionals zoals een aantal van onze collega´s en wijzelf kennen de markt goed genoeg om de koopwaardige parels op te sporen. Maar die collega’s en wijzelf zullen u ook vertellen, dat er sinds 2009 en 2010 daarin al weer een relatieve schaarste ontstaan is.
Wij hebben een aantal klanten die een goede villa zoeken onder het miljoen op een goede locatie als Nueva Andalucia, Los Monteros, Elviria of Los Flamingos. Maar die zijn heel moeilijk te vinden en als ze er al zijn, weer heel snel verkocht. Wij hebben ook een aantal klanten die een mooi penthouse zoeken direct aan zee. Alleen kosten die nu alweer een paar ton meer dan een tijdje geleden en zeker meer dan zij in hun hoofd hadden.
Dat alles neemt niet weg dat er nu –meer dan ik mij kan herinneren in de laatste 20 jaar – uitstekende prijs/kwaliteit koopmogelijkheden zijn, alleen moet daar nu – zoals altijd – de juiste prijs voor betaald worden: de prijs die de koper nog net wil betalen en die de verkoper nog net wil accepteren.
Ons probleem – en dus het probleem van onze klanten die iets moois willen kopen – is, dat door de stijgende prijzen van koopwaardige objecten, de Spanjaarden niet meer willen verkopen. Dat scheelt gelijk enorm in het aanbod. En de appartementen, penthouses, huizen en villa’s van Engelsen in betalingsproblemen en andere financiële nood zijn inmiddels ook wel zo’n beetje uitverkocht.
En tot overmaat van ramp is er nu ook geen nieuwbouw. De laatste restjes “oude nieuwbouw” worden nu ook uitverkocht. De “nieuwe nieuwbouw” is nog niet echt opgestart.
Dus hoewel dat van buiten af gezien moeilijk te geloven is, zullen de prijzen van de goede objecten in de komende jaren weer meer dan evenredig stijgen.
Over ons tweede proleem heeft Mieke net een briefje geschreven:
Geachte
In Spanje werken makelaars net iets anders dan in Nederland.
Wij (en honderden andere makelaars hier aan de kust) zijn aangesloten bij twee overkoepelende organisaties. Een beetje te vergelijken met de Nederlandse Vereniging van Makelaars. We delen alle kennis van te koop staande woningen met elkaar. Dus wat bij Makelaar X (op zijn website) te koop staat, staat ook bij Makelaar Y (op zijn website) te koop.
Het gebeurt vaak dat een eigenaar/verkoper zijn woning bij 6 of 7 verschillende makelaars te koop aanbiedt. Vaak ook nog tegen verschillende prijzen, waardoor er enorme verwarring ontstaat. Wijzelf nemen bewust geen woningen in de verkoop, maar selecteren de beste woningen van onze collega-makelaars om deze met u te kunnen bezichtigen. Zo blijven wij onafhankelijk en kunnen u op de beste manier bijstaan. U als kopende klant hoeft geen makelaarscourtage te betalen. Deze wordt door de verkoper betaald.
U heeft gekozen om met diverse makelaars woningen te gaan bezichtigen en dat is natuurlijk uw goed recht. Uiteraard zal u met de verschillende makelaars verschillende woningen bekijken. Ten eerste natuurlijk (en meestal uitsluitend) die woningen die ze zelf in de verkoop hebben.
Belangrijk is dat de makelaar begrijpt wat u zoekt. Dus komt de toegestuurde selectie overeen met de door u geformuleerde wensen waaraan de woning moet voldoen.
Ter plekke is het hier van belang om aan de hand wat u ziet en uw reactie daarop, verder te zoeken naar het juiste huis tegen de juiste prijs. Dat kan wel eens een paar dagen duren...
Als u met meerdere makelaars op stap gaat, wordt dat proces steeds na één dag afgebroken, zodat geen van de makelaar er achter komt hetgeen u daadwerkelijk zoekt. 70% van de klanten die met ons gekocht hebben, hebben iets anders gekocht dan ze oorspronkelijk in hun hoofd hadden.
Dat komt natuurlijk ook omdat u op afstand niet weet, wat voor u geschikts er te koop is.
Met meerdere makelaar op stap gaan, is onze ervaring van de afgelopen 20 jaar, werkt dus contra-productief.
Het is verstandiger op stap te gaan met één makelaar en als dat niet klikt, of als u niet vindt hetgeen u wilt, met de volgende makelaar.
U heeft al eerder te kennen gegeven contact te hebben met een collega van ons. Hij is een uitstekende collega van ons en u bent daar zeker in goede handen. Dus als u tevreden bent met de manier waarop het contact met hem verloopt, zou ik u aanraden dat zo te laten.
Maar als u liever heeft dat wij u bijstaan, wellicht mede door de grote ervaring en de juridische achtergrond van Tom (van Wees) dan hoor ik dat graag. Voor alle duidelijkheid: wij verwachten geen exclusiviteit van onze klanten, maar we vinden het ook niet nodig om met 5 verschillende makelaars hetzelfde werk te verrichten, waarbij er altijd 4 makelaars dit werk voor niets blijken te hebben gedaan.
Ik hoop dat ik u een beetje heb kunnen laten weten hoe we hier werken. Als u nog vragen heeft dan hoor ik dat natuurlijk graag.
Met vriendelijke groet,
Mieke Feenstra
Very Good Estates
00.34.629 980 882
Een korte up-date “Situatie Onroerend Goed Zuid-Spanje” per 23 januari 2012
Wij hadden qua verkopen een zeer veelbelovend 4e kw 2010 en 1e kw 2011. De rest van 2011 kenmerkte zich door meer informatie aanvragen dan ooit. Ook zijn er meer mensen gekomen om het e.e.a. te bekijken, maar met relatief gezien minder verkopen. Wij kregen de indruk dat een eventuele koop werd uitgesteld in verband met de onzekerheid over de Euro. Enkele klanten hebben hun koop expliciet uitgesteld tot er meer zekerheid zou zijn over de Euro, Neuro of Zeuro...
In de eerste zeven weken van dit jaar hebben wij echter meer verkopen gedaan dan ooit in zo’n korte tijd en wij hebben dat soort berichten ook vernomen van een aantal van onze collega’s. Wij zullen zien hoe het verder gaat, maar het lijkt er op dat na de onzekere tijden rond de banken in België en de Euro, er toch weer een groter vertrouwen ontstaan is.
Zie verder hieronder voor de voorgaande periode...
Situatie onroerend goed Zuid-Spanje eind 2011
Het is woensdag 19 oktober 2011, ongeveer 11 uur en het is stralend weer. Het zal 23 of 24 graden zijn en het is bladstil. Ik zit aan een tafeltje bij een strandje waar ik eigenlijk nooit zit, maar vandaag leek mij dat een prima plek om dit stukje te schrijven. Vóór mij ligt een langzaam aflopend baaitje waarin een paar mensen zwemmen.
In een onverwacht moment van reflectie denk ik aan de tientallen mensen die in de afgelopen jaren wel of niet een appartement, huis of villa met onze hulp gekocht hebben.
De kopers zie ik nog wel eens, de niet-kopers maar hoogst zelden. Het is moeilijk om te bedenken hoe het hen verder vergaan is.
De kopers die ik wel ontmoet, bevestigen vrijwel zonder uitzondering hetgeen ik altijd denk over onze kopers. Namelijk dat ze er erg goed aan hebben gedaan hier iets te kopen.
En inderdaad, ze komen vaker dan ze gedacht hadden, hetgeen wij ze voorspeld hadden. En inderdaad, sommigen wonen hier nu helemaal, terwijl ze zeker wisten dat ze nooit weg zouden gaan uit Nederland. Maar het belangrijkste en vrijwel allesoverheersende, is het tevreden gevoel gebruik te kunnen maken van hun (verdiende en gespaarde) geld, van hun investering.
Een bedrag op een spaarrekening, dat langzaam meer wordt of een overzicht van een effectendepot of andere beleggingsrekening die stijgt of daalt, geeft niet dezelfde voldoening als het in de zon genieten op je eigen terras of in je eigen tuin, met prachtig uitzicht, al dan niet uitkijkend over de Middellandse Zee. Dat prettige gevoel ook hier thuis te zijn.
Het is ook aangenaam dat zo’n terras of tuin met het bijbehorende appartement of penthouse of met het bijbehorende huis of villa nu (weer) te koop zijn tegen aanmerkelijk betere prijzen dan een aantal jaren geleden.
In geheel Spanje staan ongeveer een miljoen huizen te koop. In de afgelopen 10 jaar heeft elk dorp of stad nieuwbouw gepleegd omdat de rijker wordende bevolking in een groter en nieuwer huis wilde wonen. Het prijspeil van ca 90% van die huizen ligt tussen 100.000 en 200.000 Euro. Aan de Costa del Sol, de kust van de provincie Malaga, zijn wel zo’n 15.000 van dat soort appartementen en townhouses te koop. Door de hoge grondprijs kosten die echter tussen de 150.000 en 250.000 Euro. De banken zullen er de komende jaren hun handen vol aan hebben om deze huizenvoorraad te verkopen. Waarschijnlijk aan jonge Spaanse starters op de huizenmarkt. En aan buitenlanders die op zoek zijn naar de laagste prijs.
Maar niet aan onze klanten. Die willen een leuk appartement met veelal 2 slaapkamers met een ruim terras en mooi zicht. Liefst zeezicht. En die appartementen vind je nu niet onder de200.000 Euro. En als die klanten dan ook nog een derde slaapkamer willen en ook nog loopafstand “van alles” dan gaat die prijs flink omhoog. Want van die laatste categorie zijn er veel minder en schaarste drijft de prijs op. Wij hebben in de afgelopen twee, 2 ½ jaar gelukkig voor onze klanten toch de juiste appartementen, penthouses, townhouses en villa’s gevonden voor de “juiste prijs”.
Van de 10.000 koopwaardige huizen die hier nu te koop staan, zijn er ongeveer 4.000 die wij en onze collega’s als zeer koopwaardig beschouwen. En daarvan worden er dagelijks gemiddeld een tiental verkocht. Momenteel zo’n 300 in de maand. En dat aantal loopt (al vanaf april 2009) iedere maand op. Dat komt mede door het toenemende aantal toeristen dat weer naar de Costa del Sol komt. De bezetting van de 5-sterren hotels van Marbella en omgeving loopt ieder jaar weer op. In augustus 2011 zijn er in Spanje meer buitenlandse toeristen geweest (7,64 miljoen) dan in jaren. Meer dan het aantal van het recordaantal van augustus 2007. En meer bezoek van toeristen vertaalt zich in meer verkopen van onroerend goed.
Veel mensen die de kust enige jaren geleden de rug toegekeerd hebben komen weer terug. En dat is zo gek nog niet als men beziet wat de Costa del Sol nu allemaal te bieden heeft, zeker ook ten opzichte van andere heerlijke plekken op deze wereld.
- Vooral in de winter aanmerkelijk beter weer dan het zuiden van Frankrijk of waar dan ook in Europa. In de maanden november, december, januari en februari is het gemiddeld 15-16 graden (om 12 uur ’s middags) en hoewel het ook wel eens waait en regent, heel vaak stralend weer.
- En dat op twee of drie uur vliegen van alle belangrijke steden van Europa.
- Een uitstekende infrastructuur, niet alleen wat betreft straten en wegen, maar ook wat betreft gezondheidszorg. Eigenlijk beter dan in menig Europees land. En ook een uitstekende sociale infrastructuur met veel uitstekende restaurants, uitgaans mogelijkheden en clubs, waar mensen van verschillende nationaliteiten hun landgenoten kunnen ontmoeten.
Voor zover wij hebben kunnen nagaan draaien wij iets beter dan het gemiddelde van onze collega’s hetgeen vooral te danken is aan het aantal toegenomen Belgische klanten. Het bezoek aan onze websites www.verygoodestates.com, www.tomvanwees.com en www.appartementestepona.com is sterk toegenomen hetgeen resulteert in een sterk gestegen aantal informatieaanvragen en bezoek van onze klanten hier aan de kust. Ons gemiddeld verkoopbedrag is opgelopen van Euro 331.500,= (2010) naar Euro 369.714,= dit jaar. Het gemiddelde verkoopbedrag van de jaren 2000-2006 lag rond Euro 600.000,=
De interessante units tussen € 150.000 en € 200.000 zijn in de afgelopen twee jaar uitverkocht. Onze klanten verschuiven van de jacht op de laagste prijs naar het zoeken en vinden van het juiste huis tegen de juiste prijs. En daar slagen wij steeds beter in. Vooral omdat onze klanten na een fase van oriëntatie overgegaan zijn tot aankoop. Van de aandelenbeurzen werden zij ook niet vrolijk. Dan maar liever iets moois onder de zon...!
De vooruitzichten voor de komende jaren zijn goed. Wij bevinden ons in een uitstekende koopwaardige markt waarin de prijzen van de goede locaties weer licht stijgen. Onze inschatting is, dat de kans dat de prijzen in de komende 5 tot 10 jaar stijgen 4 keer zo groot is dan dat zij zullen dalen (80% stijgkans t.o.v.20% daalkans). Er komen misschien nog wel wat goedkopere huizen (van de banken) bij en van sommige huizen kunnen de prijzen misschien nog wel iets dalen, maar dat zijn geen huizen waar onze klanten in geïnteresseerd zijn. Onze klanten zoeken nu de beste huizen tegen de beste prijzen.
Wij hebben het de laatste maanden druk gehad dus de wording van dit verhaal vorderde maar traag. Het is inmiddels al weer vrijdag 23 december en met uitzondering van een paar dagen (horizontale) regen, is het dag in dag uit stralend weer, strakblauw, windstil en tussen de 18 en 24 graden. De Spanjaarden hier uit het dorp beschouwen dit als normaal maar ik sta er –ook na 20 jaar hier- nog iedere dag versteld van. Inderdaad, waarschijnlijk het beste weer van Europa.
Goed nieuws: IVA (B.T.W.) op Spaanse nieuwbouw van 8% naar 4%
De Spaanse regering heeft op zaterdag 19 augustus 2011 de IVA (B.T.W.) op nieuwbouw onroerend goed verlaagd van 8% naar 4%. Deze maatregel is bedoeld om de verkoop van afgebouwd onroerend goed te stimuleren.
Situatie onroerend goed in Zuid Spanje juli 2011
In de periode 1 juli 2010 tot 30 juni 2011 hebben wij als Very Good Estates ons beste jaar gehad, zowel in aantal verkopen als in omzet.
Het merendeel van onze collega’s heeft ook een goed jaar beleefd. Wat ons betreft is de waardedaling die in 2005/2006 begon in 2010 tot stilstand gekomen, is de markt gestabiliseerd en stijgen de prijzen en met name de laatprijzen weer vanaf najaar 2010 en voorjaar 2011.
De belangrijkste oorzaken van deze ontwikkeling zijn geweest, de drastische waardedaling van het Britse Pond in april 2009 en het feit dat de Spanjaarden zelf vanaf 2010 weer onroerend goed kopen aan de Costa del Sol. De Spanjaarden zijn momenteel de belangrijkste kopers aan de Costa del Sol.
De totale Spaanse situatie wat betreft het onroerend goed is nog slecht. Er zijn in de afgelopen jaren veel te veel huizen gebouwd. Er staan in Spanje wellicht 1 miljoen huizen (appartementen, penthouses, huizen en villa’s) te koop, waarvan een heel groot deel nog nooit verkocht is geweest. Het zal nog geruime tijd vergen en een goed plan van aanpak van de Spaanse overheid om deze onverkochte huizenvoorraad weg te werken. Een belangrijke oplossing zou kunnen zijn om die huizen tegen speciale voorwaarden en waarschijnlijk met overheidssteun aan te bieden aan jonge Spaanse starters op de markt. Spanje heeft het hoogste eigen huizenbezit van Europa. 80% van de Spanjaarden bezit een eigen huis en veel Spanjaarden hebben ook een tweede huis of zelfs nog meer huizen. Ouders helpen hun kinderen, als zij het huis uitgaan bij het kopen van een eigen huis. Dit historische gebruik is onder druk komen te staan door de sterk gestegen prijzen op de Spaanse onroerend goed markt in de laatste decenia en met name in de jaren 1996-2006.
Aan de Spaanse Costa’s is de situatie ook nog niet rooskleurig. De Costa del Sol, officieel de kust van de provincie Malaga, maakt daar een uitzondering op. Welliswaar staan er ook aan deze kust waarschijnlijk zo’n 25.000 huizen te koop, waarvan zeker de helft op dit moment schier onverkoopbaar is. Van de eerste 10.000 huizen die in de komende jaren verkocht zullen worden zijn er ongeveer 4.000 huizen momenteel zeer koopwaardig. Het zijn met name die huizen die nu het interessantst zijn. Veelal op de beste locaties en de prijzen zijn in de afgelopen jaren dusdanig gedaald, dat wij mogen spreken van een prijs/kwaliteit verhouding die in lange tijd niet zo goed geweest is.
Zeker vanaf april 2009 toen, zoals reeds gezegd, het Britse Pond dramatisch daalde, zijn veel niet Euro bezitters in financiele problemen gekomen. Zeker als zij de aankoop van hun onroerend goed flink gefinancierd hadden in Euro’s. Er moesten steeds meer Ponden overgemaakt worden naar de Spaanse rekeningen. Voor veel Engelsen zat er niets anders op dan hun Spaanse bezit in de verkoop te doen, hetgeen resulteerde in dalende prijzen. De prijzen kwamen steeds dichter in de buurt van de reële waarde en kwamen in noodgevallen daar zelfs onder, zodat er zogenaamde “bargains” ontstonden, koopjes dus... Met name Nederlanders en Belgen hebben daar een uitstekende neus voor, zodat zij tot koop overgingen hetgeen resulteerde in een stijging van de gebruikelijke 5% van de buitenlandse kopers naar een marktaandeel van rond de 40% van de buitenlandse kopers. Met name natuurlijk omdat het aandeel van de Engelse kopers sterk afnam. Ik ken een project waarvan bij de verkoop van de laatste 11 units, in 10 gevallen de koper een Belg of een Nederlander was.
Maar wie het beste gevoel voor de markt hebben zijn de Spanjaarden zelf. Spanjaarden hebben in de afgelopen decennia fortuinen verdiend met de verkoop van hun onroerend goed. Veel boeren hebben jarenlang het gevoel gehad dat ze hun grond te goedkoop verkocht hadden. En waarschijnlijk was dat ook zo. Projectontwikkelaars kochten alles op. Maar veel grond is in handen van Spaanse particuliere eigenaren. In het begin van de vorige eeuw kon de Hertog van Alva nog van Noord Spanje naar Zuid Spanje reizen over zijn eigen grond.
Zoals gezegd, Spanjaarden zijn momenteel de grootste kopers. Voor ons, professionals in de Spaanse onroerend goed markt, is dat een belangrijke indicatie. En een andere belangrijke indicatie staat in de eerste alinea’s: veel van onze collega’s en wijzelf hebben een beter jaar gehad dan voorgaande jaren.
Op maandag 18 april 2011 hoorde ik Cécile Narnix, de hoofdredactrice van het blad ELLE in DWDD zeggen: “...de crisis is voorbij, kleuren mogen weer...” Dit was naar aanleiding van de presentatie van de PRADA collectie.
Heerlijk om dat geluid weer te horen. De crisis is natuurlijk nog lang niet voorbij. Maar een essentiële voorwaarde waardoor langzaam aan dat gevoel van “...de crisis is voorbij...” weer een kans heeft, is dat men er weer in wil gaan geloven en misschien al zelfs weer de ervaring heeft dat de wereld, Nederland en Europa weer uit die crisis komt...
Dat gevoel heerste ook al een aantal weken geleden tijdens een “Powerlunch” van de Marbella Dutch Business Club waarbij een aantal leden verslag konden doen van hun activiteiten in hun bedrijf in hun branche hier aan de Costa del Sol. Er is duidelijk weer sprake van een aantrekkende beweging. Ook in het onroerend goed hier aan de Costa del Sol. Wat men altijd vergeet of niet weet, is dat de crisis in het onroerend goed hier al zeker 5 jaar duurt. De collega makelaars hebben in 2010 een veel beter jaar gehad met meer verkopen en ook al weer tegen een hoger gemiddeld verkoopbedrag dan in de jaren daarvoor. Ook verkopen tegen misschien zelfs nog steeds dalende prijzen in het goedkopere segment, maar duidelijk meer en betere verkopen van appartementen, huizen en villa’s op de betere en de beste locaties.
Zelf hebben wij een aantal appartementen en penthouses verkocht direct aan zee of andere toplocaties en villa’s in Nueva Andalucia, waar de makelaars al weer vechten om de beste (“opknap villa’s”) en andere zeer goed gelegen villa’s die nu tegen uitstekende prijzen te koop zijn. Spaanse villa eigenaren die altijd een uitstekend gevoel voor de markt hebben halen hun villa’s zelfs al weer uit de verkoop, zodat de schaarste toeneemt. De eerste voortekenen voor de stijging van de prijzen die de beste locaties het eerste treffen...
Wij hopen dat die stijging langzaam en gematigd zal zijn. Een langzaam maar licht stijgende markt is de allerbeste markt voor ons gilde van goede makelaars en onze klanten.
Een prima moment om u (weer) te oriënteren of uw zoektocht (weer) voort te zetten. Met onze twintig jaar ervaring, kennis en kunde helpen wij u daar graag mee.
“De beste investering of belegging die je kunt doen, is het kopen van een eigen huis, een (studenten)woning voor de kinderen of het kopen van een tweede huis... bij voorkeur in het Zuiden van Spanje, zo rond Marbella natuurlijk...”. Nederlands Notarieel Jurist Tom van Wees, makelaar te Estepona/Marbella, zegt het met het grootste plezier. “...ten minste dat is mijn ervaring na 15 jaar vermogensbeheer in Nederland en daarna 15 jaar als jurist en makelaar hier aan de Costa del Sol. Opstaan met mooi weer is een wezenlijk verschil in je leven”.
Daarna legt van Wees met enthousiasme uit waarom het kopen van een eigen huis een goede investering is. “De onroerendgoed markt in Nederland is solide en waardevast, mede door de fiscaal gunstige regeling van belastingaftrek van hypotheekrente. Dat heeft zich ook vertaald in de flinke waardestijging van de laatste decennia. Voor veel mensen is hun huis hun belangrijkste vermogensbestanddeel. Maar het grootste rendement zat voor veel mensen in het dagelijkse directe levensplezier dat een eigen huis oplevert. Je hebt er plezier van en verdient er nog geld mee ook”.
Tom van Wees kocht eind jaren tachtig een appartement aan de Zuid-Spaanse kust. Niet lang daarna stortte de huizenmarkt in, waardoor hij tegen bodemprijzen een aantal appartementen kon kopen. “Het weer hier is waarschijnlijk het beste van Europa, vooral in de winter. In minder dan drie uur vliegen van Nederland heb je hier alles: uitstekende restaurants en winkels, prachtige golfbanen, een Nederlandse golf- en bridgeclub, internet en waarschijnlijk betere medische zorg dan in Nederland”.
Samen met zijn vrouw Mieke Feenstra, heeft hij in de afgelopen jaren heel veel mensen geholpen met het vinden en kopen van hun investering of belegging in een appartement, penthouse, huis of villa.
“Wij zijn actief in het gehele traject, vanaf het eerste telefoontje of mailtje tot en met de juridische levering bij de notaris en ook nog daarna, met lokale raad en daad. Onder onze klanten hebben wij veertigers, die na het succes van een investering in hun eerste huis de smaak te pakken hebben en –als beste vorm van sparen- ook geïnvesteerd hebben in een vakantiehuis. Vaak verhuren zij dan ook om de jaarlijkse kosten te reduceren. Vijftigplussers beleggen in levensplezier. Zij verhuren soms wel maar hebben liever hun huis beschikbaar om er naar toe te gaan wanneer zij dat willen. Wij hebben ook zestigplussers als klant, die niet alleen beleggen in levensplezier, maar die belegging ook doen in het kader van estate-planning. Ook vanuit holding- pensioen- en andere vennootschappen. Fiscaal zeer gunstig aangezien er dan geen belasting betaald hoeft te worden in Spanje. Daar hebben wij de laatste jaren veel ervaring mee opgedaan”.
Volgens van Wees en Feenstra is het nu een uitstekend moment om te investeren of te beleggen in het Zuiden van Spanje. Eigenlijk al vanaf april 2009 toen het Britse pond dramatisch in waarde daalde ten opzichte van de Euro, hebben zij het steeds drukker gekregen hetgeen resulteerde in een toenemend aantal verkopen, vooral het laatste halfjaar. Feenstra: “Er is nu veel te koop tegen uitstekende prijzen en er is sprake van aantrekkelijke kortingen ten opzichte van een aantal jaren geleden. Het aantrekkelijke van de markt is ook, dat er nu veel te koop is –uitstekend vastgoed- dat jaren niet te koop is geweest. Het is duidelijk dat de markt weer aantrekt en de Costa del Sol weer in de lift zit”.
30 december 2010.
De afgelopen week zijn wij gevraagd, of Very Good Estates een bijdrage wil leveren aan een bijlage van het NRC van 19 januari 2011 over pensioenen en beleggingen.
Uiteraard werken wij hier heel graag aan mee. In onze bijdrage willen wij een uiteenzetting geven over één van de pijlers onder de oudedagsvoorziening, naast AOW, opgebouwde en gespaarde pensioenen en belegging in aandelen etc. namelijk de investering of belegging in onroerend goed en dan met name in een tweede huis.
Het hebben van een tweede huis is puur levensplezier en blijkt vaak ook nog een zeer goede belegging te zijn.
In het artikel zullen wij uitleggen waarom wij vinden, dat onroerend goed een goede investering of belegging is. Op dit moment met name in het Zuiden van Spanje, rond Marbella.
Verder zullen wij de huidige situatie schetsen van het vastgoed hier aan de Costa del Sol. Hieronder kunt u uit de verschillende artikelen een goede indruk krijgen van de huidige situatie van het onroerend goed in het Zuiden van Spanje.
Als aanvulling kunnen wij u nog melden, dat na consultatie van onze belangrijkste collega’s, bleek dat zij allen een uitstekend jaar hebben gehad, met meer verkopen tegen hogere gemiddelde bedragen dan in voorgaande jaren. Het algemeen gevoelen is dan ook, dat men terugkomt naar Marbella en dat de Costa del Sol weer duidelijk in de lift zit.
November 2010: Het is overduidelijk en onmiskenbaar: de onroerend goedmarkt in het Zuiden van Spanje zit in de lift.
Het is overduidelijk en onmiskenbaar: de onroerend goedmarkt in het Zuiden van Spanje zit in de lift. Er zullen echt nog wel appartementen van Euro 150.000,= te koop komen voor Euro 140.000,= maar grosso modo is de vastgoedmarkt aan de Costa del Sol gestabiliseerd en onder de A-locaties ontstaat al weer een relatieve schaarste door de verkopen in de laatste maanden, waardoor de prijzen weer aantrekken. Goed nieuws dus voor de eigenaars die hun appartementen, huizen of villa’s willen verkopen. Maar ook goed nieuws voor de groter wordende groep mensen die al een tijd denken over het kopen van hun plek onder de zon in het Zuiden van Spanje. De afgelopen jaren zijn veel mensen komen kijken of de prijzen nog steeds daalden. En ja, die daalden... afhankelijk van locatie, kwaliteit en regio met tien of vijftien tot wel 30 tot 40% aan toe; in sommige gevallen zelfs wel 50%. Het keerpunt kwam in april vorig jaar, toen het Britse Pond een flinke val maakte. Engelse eigenaren kwamen in problemen doordat hun rente- en aflossing in Euro’s met zo’n dertig procent steeg en dat, terwijl de economische situatie in hun eigen land steeds slechter werd. De paniek sloeg toe en veel Engelse eigenaren verlaagden hun vraagprijzen in één klap met 25 tot 30% waardoor de Eurobezitters en in dit geval met name Belgen en Nederlanders konden profiteren van aanzienlijk lagere prijzen. Sinds april vorig jaar tot nu toe is het aandeel van Belgische en Nederlandse kopers gestegen van de gebruikelijke vijf à tien procent tot 40% van de kopers.
Uit een representatieve steekproef onder mijn collega makelaars is gebleken, dat vrijwel iedereen nu al, half november, een aanmerkelijk beter jaar heeft dan de voorgaande jaren. Er komen weer situaties voor, die wij in jaren niet hebben meegemaakt, waaronder biedingen van en zelfs boven de vraagprijs. Vaker is iets niet meer te koop, terwijl in de voorgaande jaren de prijzen steeds maar daalden... Verkocht of de eigenaar, met name Spaanse eigenaren, had het onroerend goed weer van de markt gehaald. Gek genoeg is daardoor in relatief korte tijd weer een relatieve schaarste ontstaan, waardoor de prijzen weer aantrekken.
De afgelopen tijd, was de markt op z’n best: voldoende goede dingen te koop en er viel te bieden. Nog belangrijker was, dat voor het eerst in vele jaren ook het mooiste onroerend goed te koop was tegen goede prijzen. Ook Spaanse eigenaren gingen twijfelen aan het altijd maar stijgen van de markt. Engelsen en eigenaren uit niet Euro landen, zagen de waarde van hun onroerend goed in hun valuta snel dalen of zelfs vallen en waren soms gedwongen tot snelle verkoop.
Maar nu de markt weer aantrekt, manifesteren de kopers zich weer. Er zijn altijd mensen die voor de troepen uitlopen en die hebben in het laatste anderhalf jaar al gekocht. Voor de insiders wordt steeds duidelijker, dat in de komende jaren de prijzen weer verder op zullen lopen. Wellicht wel weer met een gemiddelde van 10% per jaar. Relatieve schaarste is een bijzonder fenomeen, vooral in een specifiek aantrekkelijke regio zoals bijvoorbeeld rond Marbella. En als je weet, dat de mooie dingen elke maand één procent in prijs stijgen, loop je toch weer wat geinteresseerder rond!
Estepona, september 2010
Dus dit is het beste moment om iets te kopen aan de Costa del Sol?
Nou, dat moment is al weer geweest…
Hè, wanneer was dat dan?
Vorig jaar, vanaf april, toen het Engelse Pond dramatisch in waarde daalde, kwamen Engelse huizenbezitters hier aan de kust in grote problemen. Hun rente en aflossing van de hypotheek was in Euros, zodat ze opeens flink meer moesten betalen vanuit hun Ponden. Wel 30 tot 40%. Daarom besloten veel Engelsen en trouwens ook andere niet-Euro bezitters om te verkopen. Omdat ze bij verkoop in Euros wel weer 30 tot 40% meer zouden ontvangen in Ponden of Kronen, konden ze de vraagprijzen flink naar beneden bijstellen.
En wie hebben daar gebruik van gemaakt?
Belgen en Nederlanders, maar natuurlijk ook andere Eurobezitters. In Oss, Venlo en Almere denken ze dat de crisis de schuld is van Europa en de Euro, maar hier hebben we aan den lijve kunnen ondervinden, dat de Euro onze redding is geweest. De Euro bleek de sterkste munt te zijn, veel sterker dan het Pond, de Kronen en de Dollar.
Dus de Euro-bezitters hebben geprofiteerd?
Nou niet allemaal natuurlijk… tot nu toe vooral de slimsten en de beste zakenlieden. Die herkennen een kans als ze er één zien. En ze laten zich adviseren en bijstaan door de beste professionals, makelaars die er verstand van hebben, die de markt goed kennen en de beste prijs/kwaliteit koopjes kennen.
Door jou dus….?!
Ha, ha… ja ook door ons, maar er zijn gelukkig ook nog een stel andere goede makelaars hier aan de kust. Echte goede makelaars, die hier al jaren als makelaar werken, geen tweedehands huizenverkopers.
Zijn die er dan ook.....?
Nou, gelukkig een stuk minder… 5 tot 10 jaar geleden zat iedereen hier in het Zuiden van Spanje in het onroerend goed… Elke Spanjaard had wel iets te verkopen, of zijn broer of zwager of z’n ouders….
En makelaar is net als in Nederland een vrij beroep. In Nederland is het goed georganiseerd in de beroepsgroep met verenigingen met hun opleidingseisen enzo, dat bestaat hier eigenlijk niet. We hebben wel eens wat geprobeerd, maar dat viel dan door een stel rivaliserende ego’s weer uit elkaar. Maar gelukkig is in de afgelopen jaren het kaf van het koren gescheiden en zijn er een stel echte professional boven komen drijven.
En daar werken jullie ook mee?
Ja, omdat wij aankoopmakelaars zijn die uitsluitend en exclusief voor de kopende klant optreden, hebben wij altijd te maken met een verkopende makelaar, die de verkoper vertegenwoordigt of een projectontwikkelaar, in geval van een nieuwbouwproject.
Dus jullie worden betaald door jullie kopende klanten?
Nou, als je wilt graag...! Nee, dat is hier anders geregeld. De verkoper betaalt de commissie (courtage) aan zijn (verkopende) makelaar, omdat hij belang heeft om te verkopen. In geval van een koop/verkoop delen de verkopende makelaar en wij op 50/50 basis de commissie.
Dus jullie worden eigenlijk betaald door de verkoper? Dan dienen jullie zijn belang en zijn daardoor toch niet meer objectief?
Jawel, wij zorgen voor het beste resultaat voor onze (kopende) klant. Dat begint met advies, het maken van de juiste selectie van hetgeen onze klant wil. Dat doet mijn vrouw, Mieke Feenstra. Zij kent uit het systeem, uit de database die alle makelaars aan de kust hier gebruiken, de beste appartementen, penthouses, huizen of villa’s tegen de beste prijzen.
Dan maakt onze klant een selectie of de klant laat dat ook aan ons over en dan gaan we de beste opties bekijken. Als er één tussen zit die de klant wil kopen of zelfs een beetje zenuwachtig wordt, dat iemand anders die wil kopen, zorgen wij ervoor dat onze klant de allerbeste prijs krijgt, die de verkoper nog net kan accepteren.
Door het dualisme van een verkopende en een kopende makelaar heb je de beste kans op de beste prijs voor beide partijen.
Is dat het belangrijkste voor jullie als makelaars?
Jazeker, maar het allerbelangrijkste is, dat de koop daadwerkelijk tot stand komt en dat onze koper een “troublefree” appartement, huis of villa koopt. Het gaat daarbij meer om optimaal dan maximaal, want als de koop niet gesloten wordt heeft onze klant nog niets.....
Maar even terug naar het begin... Ik ben dus weer te laat...?!
Nee, je bent niet te laat.... De mensen die in het afgelopen jaar hebben gekocht, die hebben het ‘t beste gedaan. Ze hadden de grootste keuze uit de beste dingen, de beste prijs/kwalitiet verhouding, hebben gekocht en hebben er al een tijdje plezier van.
Vergeet het belangrijkste niet en dat is, dat het grootste rendement van je investering in onroerend goed in Zuid-Spanje het levensplezier is dat je er van hebt. Je weet nooit of je op een hoog of het laagste moment koopt. Belangrijker is, dat je levensplezier hebt van je investering en dat het meer waard is, als je het verkoopt.
De praktijk is overigens dat mensen vaak niet meer verkopen. Als je hier iets bezit, kom je steeds vaker en steeds langer. Veel van onze klanten wonen hier nu zelfs permanent, ook mensen die 100% zeker wisten dat ze nooit weg zouden gaan uit Nederland.
Zijn er nu alleen maar koopjagers?
Jazeker, veel.... vooral Hollanders en onroerend goed-types die niet meer willen betalen dan de helft van de helft… en dat van dingen die al realistisch geprijsd zijn. Dus die missen nu de boot...
Belgen, realistische Nederlanders, die vakkundig geadviseerd worden hebben nu de beste deals. En collega’s van ons hebben ook alweer aan Engelsen en Ieren verkocht, die begin 2000 te laat waren. En aan Spanjaarden. Die hebben het beste gevoel voor de markt, weten wat ze willen kopen en kunnen nu kopen wat jarenlang niet te koop geweest is, omdat de markt alsmaar steeg en niemand wilde verkopen in een stijgende markt.
Maar half Spanje staat toch te koop?
In de kranten zowel in Spanje als in de andere landen kun je lezen dat er meer dan 1.000.000 huizen te koop staan in Spanje. En dat is ook zo. Er is in de afgelopen jaren veel teveel gebouwd. Er is nu dus opeens sprake van een vrijwel totale bouwstop met alle ellende van dien: werkloosheid, faillissementen etc. En over een aantal jaren te weinig beschikbare nieuwbouw, maar dat is van latere zorg.
Dat miljoen huizen staat door heel Spanje. Maar aan bijvoorbeeld de Costa del Sol, waar wij hier zitten en dan nog vooral rond het aantrekkelijk Marbella, gaat het misschien over 10.000 tot 15.000 huizen, waarvan de helft op dit moment niet aantrekkelijk is. Te duur, op de verkeerde plek, te massale urbanisaties, “the sky was the limit...” maar nu voorlopig volstrekt onverkoopbaar.
Wij hebben vorig jaar met de belangrijkste makelaars hier rond Marbella geinventariseerd dat er eigenlijk sprake is van 4.500 luxe en interessante appartementen, penthouses, townhouses en villa’s boven de € 300.000 die aantrekkelijk en koopwaardig zijn.
En hoe zit het dan met de “bargains” en de “real bargains”?
Daar hebben we er de afgelopen 15 maanden een stel van verkocht. Ook tegen prijzen waarvan wij niet wisten dat daar appartementen voor te koop waren, hier aan de kust. En geen oude troep hoor....! 2, 3 Jaar oud, van de eerste eigenaar die 5 jaar geleden op tekening had gekocht als investering voor de verhuur... Maar ja, crisis, valutacrisis, achterstand aan rente- en aflossingsbetaling aan de hypotheekbank... geen liquiditeiten, dus tegen het absolute minimum te koop...
Maar daar zijn er nu in sneltreinvaart een stuk minder van. Als een “real bargain” nu wordt verkocht, wordt die niet altijd, of niet meer vervangen door een andere “real bargain”. Als er in een gebouw of urbanisatie 5 units te koop waren en twee worden als “real bargain” en “bargain” verkocht, dan neemt de voorraad af en neemt de relatieve schaarste toe. Er ontstaat dan een nieuwe bodemprijs die hoger ligt dan de verkochte “bargains”. Vooral als de eigenaren van de drie overgebleven units niet in problemen zijn. En dan nog erger... als de prijs weer wat stijgt en er weer meer bezichtigingen komen besluiten met name de Spanjaarden, om niet meer te verkopen of de vraagprijs weer te verhogen…
Dus de onderkant van de markt verkoopt uit? Er is nog voldoende te koop, maar er wordt nu verkocht. Er komt ook nog wel bij... maar de allerbeste koopjes zijn weg. Maar er is nog steeds veel interessants te koop. Maar, net als in 1996, 97 en 98 zien we de laatprijs van de interessantste units omhoog komen... over een tijdje is er niets interessants meer te koop onder de Euro 200.000 en daarna niets meer onder de Euro 250.000...
En de bovenkant van de markt...? Qua dure villa’s is er nu van alles te koop. Soms voor miljoenen minder... Maar dat komt door het feit dat van 1996 tot 2003 alles ieder jaar met minimaal 10% steeg. Dus men rekende zich steeds rijker... tot het omsloeg en er opeens geen kopers meer waren... Maar men telde wel elk jaar nog die 10% erbij op... ! Maar nu worden die villa's steeds vaker gewoon reëel geprijsd. Want anders nemen de (verkoop)makelaars het niet in de verkoop. Maar ook daar zit er weer beweging in... In Nueva Andalucia bijvoorbeeld hebben kopers de beste deals gedaan tussen april 2009 en april van dit jaar. De markt lag stil en er was veel te koop. Dus veel mensen wilden veel bekijken en hoopten dat de prijzen verder zouden dalen... En opeens trok het aan...
Een klant van ons zag de perfecte villa. Vraagprijs Euro 995.000 maar misschien te koop voor een ton minder, misschien nog wel iets minder... maar wilde eigenlijk eerst zijn appartement verkopen... dus even wachten maar... Die villa is verkocht voor Euro 875.000 ("...had ik toen maar...") en inmiddels is het weer moeilijk om in Nueva Andalucia een heel goede villa te kopen onder het miljoen en om de perfecte villa nu te vinden, nog moeilijker...
De onroerendgoed markt hier in het Zuiden van Spanje lijkt soms wel op een file... opeens staat het stil en niemand weet waarom... en dan opeens begint het weer te rijden... en dan weet ook niemand waarom...
Dus wat is jullie advies...? Het zou nog wel iets kunnen zakken... wie weet...?! Niemand weet het... Maar de prijs/kwaliteitsverhouding wordt naar mijn mening niet veel beter... Misschien kun je nog wel iets vinden voor een lagere prijs... maar dan is de kwaliteit waarschijnlijk meer dan evenredig lager.
Je kunt aan mijn verhaal wel horen, dat ik inmiddels de ervaring en de overtuiging heb, dat we weer in de lift zitten... op de weg omhoog... Hopelijk gaat het langzaam, zodat er de komende drie jaar een langzaam stijgende markt ontstaat. Maar het is hier altijd hollen of stilstaan... en het rijdt weer...
In ieder geval is mijn ervaring hier aan de kust sinds 1986... dat de kopers, die hier nu dus iets hebben, het beter gedaan hebben dan die mensen die hier niets gekocht hebben en hier dus niets hebben...
Dat klinkt Cruijffiaans...! Ha, ha... hoe dan ook, ik blijf zeggen, als je hier iets ziet, dat je altijd hebt willen hebben en je kunt het betalen... wacht dan niet te lang! Je zult er nooit spijt van hebben!
2009: Nederlanders en Belgen 40% van kopers. Januari 2010
Het afgelopen jaar (2009) is voor onze collega’s en onszelf zeer succesvol geweest. Vooral onze collega’s die – net als wij – voornamelijk op de Nederlanders en Belgen gericht zijn, hebben een flinke toename van de interesse meegemaakt hetgeen geresulteerd heeft in de komst van een groot aantal Nederlandse en Belgische klanten. Van alle kooptransacties die in het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden, was in 40% de koper een Nederlander of een Belg. Normaal gesproken maken de Nederlanders en Belgen slechts 5 à 10% van de kopers uit.
Verkopers waren over het algemeen Engelsen, en andere niet-euro nationaliteiten. In het voorjaar kelderde het Britse pond met name ten opzichte van de euro met zo’n 30 à 40%. Daardoor kwamen veel Engelsen in financiële problemen. Zeker als zij onroerend-goed in Spanje gekocht hadden met een hypotheek in euros. Hun rente- en aflossingsbetalingen werden daardoor – in ponden – 30 tot 40% hoger. Dat gekoppeld aan de verslechterde situtatie in eigen land door de wereld- en bankencrisis van 2008/2009 noodzaakten veel Engelsen hun onroerend-goed in Spanje (geforceerd) te verkopen. Bij verkoop werd hun verlies, gelukkig voor hen, dan wel weer beperkt, omdat zij de (vraag)prijs in euros konden verlagen terwijl zij toch een behoorlijk bedrag in ponden terug ontvingen. Vooral die Engelsen die in de jaren ’90 of beginjaren 2000 hadden gekocht (geinvesteerd) kwamen vaak nog met een winst uit hun Spanje avontuur.
Zoals gezegd hebben Nederlanders en Belgen hier het afgelopen jaar het meest van geprofiteerd. Waarschijnlijk hadden zij toch iets minder risicovol (deposito i.p.v. aandelen) belegd. Ook merkten wij bij klanten, dat ze in het afgelopen decennium zo weinig rendement of zelfs verlies op hun aandelen gemaakt hadden zodat zij er nu dan toch toe overgingen om eindelijk dat appartement in Spanje te kopen.
Mensen die dit in de jaren ’90 gedaan hebben zitten nog ruim in de winst en hebben ruim 10 jaar gebruik kunnen maken van hun huis, appartement of villa. Inmiddels zijn de prijzen weer terug op het niveau van 2002, 2001 en soms 2000.
Wat is de verwachting voor het komende jaar, 2010?
Wij verwachten tot maart/april een min of meer gelijkblijvende markt. Er wordt verkocht, vooral in het segment onder € 300.000,= Er komt ook nog steeds nieuw aanbod bij, vooral van mensen die 3 tot 9 maanden betalingsachterstand bij de hypotheekbank hebben. Hier liggen de beste mogelijkheden om aan een goede deal te komen.
Daarna – is onze ervaring – worden die mogelijkheden slechter omdat het onroerend-goed bij de bank terecht komt, die daarover een juridische procedure moet opstarten. Of het komt in een faillisementssituatie. Onderhandelen met curatoren of de bank is ingewikkelder, moeizamer en onze ervaring is, dat het resultaat alleen maar slechter wordt. Vooral de onzekere tijdsfactor beinvloedt dit proces negatief.
Waar liggen de beste kansen?
Zoals altijd hebben de A-locaties hun waarde het beste behouden. Direct aan zee, eerstelijns of andere zeer goede locaties zijn zo’n 10, 15 of 20 in waarde gedaald, soms iets meer. Hier liggen wel goede kansen om een echt mooi penthouse direct aan zee van oorspronkelijk 1 miljoen nu aan te kopen voor € 700.000 à € 800.000. Of nog minder als de verkoper in betalingsmoeilijkheden verkeert. Maar we hebben ook meegemaakt dat een penthouse op een top-locatie dat een paar jaar geleden een vraagprijs had van 1,3 miljoen euro het afgelopen jaar verkocht is voor € 700.000 euro.
Villa’s die een aantal jaren geleden door de bank getaxeerd werden voor een miljoen of meer en voor die prijzen ook verkocht werden, kwamen in het afgelopen jaar tegen veel lagere prijzen in de verkoop. Spanjaarden verlagen hun vraagprijs niet makkelijk en verkopen in principe niet tegen lagere prijzen. Maar ook daar hebben wij uitzonderingen meegemaakt. Zoals gezegd, Engelsen en andere niet-euro-nationaliteiten konden of moesten hun vraagprijzen aanpassen en tegen lagere prijzen verkopen. Zelf hebben wij één van onze klanten begeleid in het kopen van een villa voor € 395.000,=, die een aantal jaren geleden nog gewaardeerd was op € 795.000,= en waar een hypotheek van € 520.000,= op rustte. Er zijn op dit moment uitstekende en prachtige 3 slaapkamer villa’s te koop rond € 600.000,= maar het blijft toch moeilijk om een mooie 4 slaapkamer villa te vinden in bijvoorbeeld Nueva Andalucia (west-Marbella) onder het miljoen. Daar zijn wel weer kansen op villa’s van 1,8 voor 1,2 miljoen. In het middensegment van € 300.000,= tot € 700.000,= hebben wij een aantal goede deals kunnen bereiken. Maar wij merken dat verkopers niet meer geneigd zijn hun vraagprijzen verder te verlagen. Dat komt mede door het toegenomen aantal bezichtigingen, die eigenaren altijd weer wat positiever stemmen. Zoals altijd hebben wij al weer een aantal keren meegemaakt dat Spaanse eigenaren na een aantal viewings hun vraagprijs weer (fors) verhogen. Er is hier niets nieuws onder de zon.
Het beste segment waar nu het meeste verkocht wordt is het laagste segment, ruwweg onder € 300.000,=. Een aantal jaren geleden, toen de prijzen het hoogst waren, was er onder de € 300.000,= eigenlijk niet te vinden dat u zou willen hebben. Dat is nu beter. Wij hebben afhankelijk van het gebied, bijvoorbeeld Calahonda, La Riviera del Sol en ook wel in andere gebeiden koopjes gevonden van ca. € 150.000,= Maar dat verkoopt nu snel uit en wij zien de ondergrens alweer omhoog komen. Dat was ook na de vorige hausse-periodes de meest duidelijke indicatie, dat de markt weer aantrekt. Wij hopen uiteraard, dat deze gunstige koopjesmarkt nog lange tijd zo blijft. Als aankoopmakelaar, die uitsluitend de kopende klant bedient, kan het ons niet lang genoeg en goedkoop genoeg zijn. Het gunstigste budget waar wij onze klanten het afgelopen jaar het beste hebben kunnen helpen lag tussen € 200.000 en € 300.000. Daar warennaar onze mening de beste koopjes te halen, zowel wat betreft de kwaliteit als wat betreft de prijs.
Vooral het gebied westelijk van Marbella achter San Pedro de Alcántara en tussen San Pedro en Estepona heeft momenteel een uitstekende prijs-kwaliteit-verhouding. Veel Engelsen hebben daar in het laatste decennium veel geinvesteerd. Door omstandigheden die ik voorgaand reeds vermeld heb, moeten zij nu afscheid nemen van deze investeringen. Dit betreft ook villa’s, appartementen en penthouses aan zee, maar die liggen nog steeds boven € 500.000,=. Het meest verkochte onroerend-goed aan de Costa del Sol is het twee-slaapkamer, twee- badkamer appartement. Dat is op dit moment een uitstekende investering en de beste manier om zelf een plek onder de zon aan de Costa del Sol te bemachtigen. De prijzen liggen afhankelijk van bouwjaar, ligging en kwaliteit in principe tussen ca. € 200.000 en€ 250.000 oplopend tot € 300.000.
Marbella zelf en de directe omgeving is wat duurder, waardoor de prijs-kwaliteit-verhouding wat daalt.
Tussen Malaga en Elviria (Torremolinos, Fuengirola, Benalmádena, Mijas, Mijas Costa, La Riviera en Calahonda) liggen de prijzen weer wat lager. Het bouwvolume ligt daar wat hoger en het is vaak ook al wat ouder. Maar ook daar zijn wij zeer goed geprijsde appartementen tegengekomen en wij hebben daar relatief meer verkocht dan voorgaande jaren. Hopelijk voor u een goede reden om een keertje te komen kijken. Wij verhuren zelf een paar appartementen in Estepona die u kunt vinden op www.appartementestepona.comWij helpen u graag met advies en wellicht kunnen wij ook u helpen uw droomhuis of appartement onder de Zuid-Spaanse zon te vinden.
Estepona, 16 augustus 2009.
Onderstaand vindt u een stuk over de ontwikkeling van de onroerend goed markt hier in het Zuiden van Spanje. Terwijl er vorig jaar nauwelijks sprake was van enige koop animo, is de markt in de afgelopen maanden flink aangetrokken. In het segment tot Euro 200.000,= raakt het nu snel uitverkocht. Althans de leuke appartementen. Ook manifesteren de Spanjaarden zich weer als kopers en dat is altijd een goed teken. Deze aantrekkende beweging is ingezet door de val van het Britse Pond in het voorjaar. Daardoor kwamen Engelsen in moeilijkheden om eventuele rente en aflossing in de steeds duurder wordende Euro's te betalen, terwijl de thuissituatie ook steeds beroerder werd. Het gaf wel de mogelijkheid om de verkoopprijs van het appartement, huis of villa -in euro's- flink te verlagen, terwijl de schade in te ontvangen Ponden beperkt bleef. Daardoor bleven vele Engelsen toch nog in de winst. Vooral Euro bezitters met voldoende liquiditeit konden daar hun voordeel mee doen. In de komende dagen of weken zal ik hier uitgebreider op terug komen waarbij ik ook zal proberen een inventarisatie te maken van de verschuivende markt.
Situatie van de onroerendgoedmarkt in Spanje april 2009 Zijn de huizenprijzen met 20 tot 50% gedaald? De afgelopen tijd wordt mij steeds vaker gevraagd hoe ik als makelaar in Zuid-Spanje over de onroerendgoedmarkt in Zuid-Spanje denk. En dan wil men natuurlijk ook altijd weten of het waar is dat de prijzen met soms wel 50% gedaald zijn. Op basis van een aantal artikelen in onder andere het NRC-Handelsblad, El País, een aantal andere internet artikelen, alsmede onze eigen ervaringen en die van onze college-makelaars wil ik hieronder een korte samenvatting geven van de situatie anno 2009.
Een aantal jaren zijn in Spanje meer huizen gebouwd dan in Engeland, Frankrijk en Duitsland samen, namelijk gemiddeld zo’n 750.000 per jaar.
Het is Spanje sinds de toetreding tot de Europese Unie goed gegaan. Mede daardoor is de welvaart in Spanje de laatste twee decennia flink toegenomen. Hoewel Spanje al het hoogste eigen huizenbezit van Europa had, nam door een aantal factoren de vraag naar nieuwbouwwoningen toe.
De vraag groeide door een groeiend aantal jongeren dat op eigen benen wilde staan en vroeger dan daarvoor uit huis ging. Van oudsher helpt de familie de kinderen financieel met het kopen van een eigen huis. Maar er zijn ook meer alleenstaanden dan in voorgaande jaren die een woning zoeken. Door immigratie is de bevolking de afgelopen 7 jaar met 5 miljoen inwoners toegenomen.
Mede door de lage rentestand en de schaarste van onroerendgoed vanaf de tweede helft van de jaren negentig zijn de huizenprijzen vanaf 1996 vrijwel constant gestegen. Veel mensen hebben in die jaren een tweede huis gekocht. Door de steeds maar oplopende prijzen kwam men in de verleiding nog een huis te kopen als belegging of investering. Daardoor werd de bouw verder opgevoerd tot bovengenoemde aantallen.
De prijzen liepen sterk op en mede daardoor nam de vraag af en ontstond het overschot. Kinderen bleven toch maar weer wat langer bij hun ouders wonen en veel, met name Zuid-Amerikanen trokken met een financiele steun van Spanje, terug naar hun geboorteland. De vraag nam af, maar de bouw ging door.
Voor de Costa del Sol geldt eigenlijk hetzelfde.
Maar het goede nieuws daarbij is, dat door die overproduktie en toenemende voorraad nieuwbouwhuizen, de kans groot is dat de prijzen van met name nieuwbouwwoningen verder onder druk zullen komen en zullen dalen. Hoever die zullen dalen is onduidelijk. Maar die voorraad moet hoe dan ook verkocht worden. Wij hebben al een project ontdekt dat, mede door bijzondere omstandigheden, al kortingen geeft die oplopen tot 40%.
Dat betekent ondermeer, dat potentiële buitenlandse kopers die zich door de stijgende prijzen de afgelopen jaren georiënteerd hebben op andere markten, zoals Oost-Europa, de Balkan en Turkije zich weer meer kunnen richten op de Spaanse markt.
Vooral de zeer goede en in de afgelopen tien jaar sterk verbeterde infrastructuur van Spanje is interessant. Niet alleen de normale infrastructuur zoals wegen, vliegvelden, het aantal europese vluchten per dag, maar ook de sociale infrastructuur in de vorm van ziekenhuizen en andere medische verzorging, scholen en diverse sociale omgevingen van verschillende groepen buitenlanders die elkaar kunnen vinden in clubs etc. Er is vooral voor de grote groep Engelsen (50% van de buitenlanders hier aan de kust) die onroerend goed in het Zuiden van Spanje kochten, enorm veel gebouwd. Het ging goed in Groot Brittannië. En ook in Ierland, dat samen met Spanje het meest heeft geprofiteerd van deelname aan de Europese Unie. Voor veel Britten is een “Home Overseas” een grote droom. Engelsen lenen gemakkelijk geld. Met name toen door het sterke Britse Pond (ten opzichte van de Euro) en verdere goede economische ontwikkelingen, er overwaarde in het huis in Engeland ontstond, werd deze overwaarde beleend om een appartement, huis of villa te kopen in het Zuiden van Spanje. Dat is het laatste decennium voor velen van hen goed uitgepakt. Voor de Engelsen die zich na hun pensionering in Spanje gevestigd hebben en die hun pensioen in Britse Ponden uitgekeerd krijgen, is de situatie ook nijpend geworden. Door de daling van het Britse Pond ten opzichte van de Euro, hebben ze nu veel minder te besteden dan wat ze vroeger te besteden hadden. De wereldwijde economische crisis heeft ook hier hard toegeslagen. Het ziet er naar uit, dat projectontwikkelaars die nog veel onverkochte nieuwbouw in voorraad hebben of die in het komende jaar zullen moeten opleveren, het erg moeilijk zullen krijgen die voorraad te verkopen. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat de prijzen van – vaak grootschalige – nieuwbouwprojecten zullen dalen naar niveaus van enige jaren geleden.
Voor de verkoop van bestaand onroerendgoed (re-sales) zijn – zoals altijd – de locatie en de kwaliteit erg belangrijk. Potentiële kopers onderzoeken de markt rustig en hebben daar nog wel even de tijd voor. Eventuele boden zullen lager zijn dan voorheen en alleen huiseigenaren die in financiële nood zitten of een liquiditeitsprobleem hebben zullen op lage biedingen ingaan. Langzaam aan zal de markt weer op gang komen.
Voor potentiële kopers is er één belanrijk voordeel en dat is dat onroerend goed dat door de almaar stijgende prijzen, jarenlang niet te koop geweest is, nu voor het eerst in jaren weer op de markt komt. Vooral die kopers die niet op zoek zijn naar het allerlaagste punt in de markt zullen hun voordeel doen om datgene te kopen dat zij altijd al hadden willen hebben.
De aangename woon- en leefomgeving aan de Costa del Sol en met name Marbella en omgeving is onveranderd. Het zuiden van Spanje en met name de Costa del Sol heeft nog steeds het beste klimaat van Europa, met aangename temperaturen in de wintermaanden.
Er is nog steeds een grote groep mensen in Europa, die na hun actieve carriëre een woning willen hebben om daar met een zekere regelmaat te zijn of zich definitief te vestigen. Voor hen is waardevastheid en het gebruik ervan belangrijker dan de waardestijging of het rendement op hun geld (alhoewel dat laatste natuurlijk altijd prettiger voelt). Dan kan je met een gerust hart nog eens op de golfbaan afslaan of uitgebreid op je eigen terras in de zon relaxen.
Het uitgebreidere verhaal met bronvermelding vindt u hieronder.
Situatie van de onroerend goed markt in Spanje april 2009
Zijn de prijzen in de afgelopen tijd 20 tot 50% gedaald?
In dit artikel wil ik proberen een genuanceerd antwoord te geven op bovenstaande vraag. De opzet is alsvolgt: ik hou het kort en bondig; indien u geinteresseerd bent in het uitgebreide verhaal is het verstandig de onder genoemde bronnen te lezen.
Spanje Allereerst is het van belang de situatie te bekijken van Spanje als geheel. In een artikel van Steven Adolf in het NRC-Handelsblad van 1 mei 2007 (gewijzigd 22 augustus 2008) stond daarover ondermeer: De feiten zijn niet geruststellend. Volgens officiële cijfers zullen dit jaar 900.000 nieuwe woningen worden gebouwd, vorig jaar waren dat er 800.000. Met gemiddeld zo’n 750.000 woningen per jaar bouwt Spanje al jarenlang meer huizen dan Engeland, Frankrijk en Duitsland bij elkaar. Er wordt gewezen op de groeiende vraag: jongeren willen hun eigen huis, er zijn meer alleenstaanden en de bevolking is door legale immigratie in zeven jaar tijd met vijf miljoen inwoners gegroeid. Maar de werkelijke vraag ligt volgens hoogleraar en woningmarktdeskundige José García Montalvo op grofweg de helft van wat er dit jaar wordt gebouwd. „De rest wordt gekocht en verkocht als belegging”, zei Montsalvo in het dagblad El País. (...) Met een hypotheekrente die sinds een jaar of acht op een voor Spanje ongekend laag niveau kwam, stegen de huizenprijzen pijlsnel. Rond 2003 jaarlijks met zo’n 18 procent. Vorig jaar viel dat terug tot 7 procent. Een huis werd in vijftien jaar tijd drie of vier keer zoveel waard. De prijzen in Madrid of Barcelona begonnen die van Parijs of Londen te naderen. Al jaren wordt gewaarschuwd dat de Spaanse huizenmarkt spot met de principes van de vrije markt. Volgens de centrale bank van Spanje zijn de huizen 30 procent overgewaardeerd. Sommige deskundigen vinden dat een voorzichtige schatting.
(...) Waarom functioneert de huizenmarkt in Spanje niet en passen bouwvolumes en prijzen zich niet aan de realiteit aan? Dat is deels een cultuurkwestie, zeggen analisten. In een land waar vrijwel iedereen zijn eigen huis bewoont en de huurmarkt de kleinste van Europa is, geldt onroerend goed als een solide belegging voor de toekomst. Een echte crash is er nooit geweest. Wel was er eind jaren tachtig, begin jaren negentig sprake van enige dalingen en een langdurige stagnatie (die met de inflatie eveneens op een daling neerkwam). Maar die zachte landing heeft geen noemenswaardige sporen achtergelaten in Spanjes collectieve geheugen. Wie om zich heen kijkt merkt al snel: Spanjaarden kunnen zich simpelweg niet voorstellen dat huizenprijzen kunnen dalen. Ze zullen liever langer wachten dan hun huis wegdoen onder de prijs die ze ervoor menen te kunnen krijgen.
Nu in april 2009 kunnen wij die cijfers en berichten nog verder aanvullen: In 2008 werden er inderdaad ook weer 745.000 nieuwbouwhuizen opgeleverd, waarvan er maar 287.000 waren verkocht. In 2008 is de bouw van 335.000 nieuwbouwhuizen gestart, dus “maar” 44% van het gemiddelde van 750.000 huizen van de jaren daarvoor, vooral in grotere urbanisaties waarvan het verkrijgen van vergunningen in de jaren daarvoor plaatsvond. In oktober 2008 werden 16.754 plannen goedgekeurd door de verschillende Architecten Colleges in Spanje, 64,5% minder dan ik oktober 2007. Volgens berichten van Tinsa, één van de kleine groep speciaal gecertificeerde officiële taxatiebedrijven in Spanje is de nieuwbouw huizenvoorraad per eind 2008 930.000 en loopt die op tot 1.500.000 per eind 2009 Tinsa gaf ook aan dat de prijzen van jan 2008 tot jan 2009 reeds 10% gezakt zijn en verwacht dat dit in 2009 met 1 tot 1,4% per maand doorgaat. De projectontwikkelaars (promotores) hebben de regering gevraagd de huizen in te kopen maar dat heeft de regering geweigerd met een duidelijk NO. Daarop zijn de promotores gekomen met een plan, waarbij de regering met een huursubsidie kopers zou moeten helpen, terwijl die huurders dan een koopoptie zouden krijgen. Het is overduidelijk dat de verkoop van nieuwbouwhuizen is ingestort, afhankelijk van de regio met 30 tot 50%. De Spaanse bank BBVA voorziet, in december 2008, dat woningen in 2009, 2010 en 2011 wel tot 25% goedkoper kunnen worden. Toen het Spaanse ministerie van Volkshuisvesting, ministerio de Vivienda en het I.N.E. de Spaanse C.B.S met de officiële gegevens kwamen, dat de prijzen met resp. 2,8 en 5,4% waren gedaald kwam de Secretaris Generaal van de G-14 de 14 grootste en belangrijkste makelaarsbedrijven Pedro Pérez met het nieuws, dat in werkelijkheid de prijzen sinds half 2007 tot maart 2009 reeds met 20% gedaald zijn.
Zie voor een paar websites over de huizenprijzen in Spanje. http://www.kyero.com/price_index/kyero_house_price_index.pdfhttp://www.vakantiereizenspanje.nl/themas.php?thema=Huizenprijzen Hoewel in het bovenstaande geciteerd uit het NRC Handelsblad artikel sprake is van het feit dat er nooit een echte crash is geweest, heeft de spaanse huizenmarkt last van het “varkenscyclus” effect. Als de prijs van varkens hoog is, gaan boeren varkens fokken zodat er een jaar later een overschot is en de prijzen dus laag zijn. Daarom stopt men weer met varkensfokken, zodat er een jaar later een schaarste aan varkens is en dus de prijs weer flink omhoog gaat enz. enz. Aangezien planning niet de sterkste kant is van de Spanjaarden en veel andere oorzaken ook grote gevolgen hebben voor de onroerend goed markt, is het hier vrijwel altijd hollen of stilstaan. Er zijn in de afgelopen 25 jaar een paar periodes te herkennen die gekenmerkt werden door grote vraag en weinig aanbod van appartementen, huizen en villa’s die de prijzen flink konden opdrijven en periodes met veel meer aanbod dan vraag, waarin de prijzen konden dalen of gelijk bleven. In de jaren tachtig liepen de prijzen door schaarste en grote vraag sterk op, hetgeen stabiliseerde in 1989/1990. Door de (eerste) Golf oorlog in januari 1991 kwamen de nieuwbouwprijzen onder druk (prijzen vielen 20-50%) en het duurde tot 1995/1996 voor de huiskranen weer gingen draaien. Toen is er een hausse periode ingezet die zeker doorgelopen is tot 2003/2004 maar die nog wel doorzette tot 2005. In 2005 duurde het wel al langer voordat iets verkocht werd en in 2006 werd het weer rustiger. Aangezien er pas weer begonnen wordt met bouwen als de vraag toeneemt en het lang duurt voor vergunningen en de financieringen rond zijn en het bouwen zelf ook nog een tijdje in beslag neemt, kan het voorkomen dat er weer een huizenvoorraad ontstaat als de vraag al weer afgenomen is. Hollen of stilstaan dus... Maar zoals ook reeds boven vermeld, zijn (spaanse) huiseigenaren niet erg geneigd hun prijzen te verlagen en buitenlandse huiseigenaren in Spanje ook niet, zodat de vraagprijzen eigenlijk altijd hoog blijven, althans ogenschijnlijk niet dalen. Makelaars en anderen in de professionele onroerend goed markt, merken dat huizen minder snel verkocht worden, waardoor er meestal een mogelijkheid ontstaat een lager bod uit te brengen. Huiseigenaren die de bui zien hangen of door onstandigheden moeten verkopen, zullen daarop reageren door uiteindelijk ook hun laatprijs te verlagen, maar veel Spaanse en ook buitenlandse huiseigenaren hebben vaak geen reden om te verkopen, houden hun vraagprijs hoog of trekken hun onroerend goed terug uit de verkoop. De prijzen zullen wel weer stijgen en de historie heeft hen gelijk gegeven. Maar voorlopig is Spanje in recessie. Die zal zeker in 2009 en 2010 voortduren. De werkeloosheid die altijd al aan de hoge kant is in Spanje zal verder oplopen tot boven de 3 miljoen werklozen. Meer dan 1 miljoen mensen in Spanje zal zonder inkomen, ook geen sociaal minimum, moeten leven en dat zal –zoals al altijd het geval is- door de familie moeten worden opgevangen. Ook voor de onroerend goed markt in Spanje heeft dit grote gevolgen. Volgens El País (15 oktober 2008) is het niet overdreven om in te schatten, dat het aantal appartementen, huizen en villa’s dat nog onverkocht is twee miljoen bedraagt. De schattingen nu zitten daar al boven (in de loop van 2009 zal het aantal onverkochte nieuwbouwwoningen oplopen tot 1.500.000 en de schatting van onverkochte bestaande woningen is ongeveer 1 miljoen. Voorlopig voldoende overschot dus, dat de prijzen onder druk zou moeten zetten.
De Costa’s Aan de Costa’s is de situatie niet veel beter. Op 24 november 2008 publiceerde El País een alarmerend artikel dat uit de satelietfoto’s genomen door het Spaanse Instituto Geográfico Nacional is gebleken dat in de jaren tussen 2000 en 2005 het oppervlakte binnen de twee kilometer van de kust, dat “geurbaniseerd” is (voor bebouwing aangewend) is toegenomen met 21,85%, de dubbele hoeveelheid als tussen 1987 en 2000, met een tempo van 140.000 vierkante meter per dag. Vooral in het zuid-oostelijke deel van Spanje met name in Alicante, Castellón en Murcia. Aan alle kusten van Spanje is in de afgelopen decenia veel gebouwd, in de laatste jaren te veel. Van de reeds opgeleverde nieuwbouwwoningen is een deel onverkocht en het verkochte deel is veelal in handen van investeerders en speculanten die dachten dat de stijging nooit op zou houden. Voor de nieuwbouwwoningen die nu gebouwd of ontwikkeld worden is de situatie nog slechter. De kans is groot, dat de prijzen van deze nieuwbouwwoningen verder onder druk zullen komen. Dat betekent ook dat geinteresseerden en kopers die zich door de stijgende prijzen de afgelopen jaren georienteerd hebben in andere markten, als Oost-Europa, de Balkan en Turkije zich weer meer zullen richten op de Spaanse markt, omdat die door eerdere vakanties in Spanje, vertrouwder is dan die nieuwe markten. Vooral de zeer goede en in de afgelopen tien jaar sterk verbeterde infrastructuur van Spanje is interessant. Niet alleen de normale infrastructuur van wegen, vliegroutes, vliegvelden, aantal vluchten per week of zelfs per dag, maar ook de sociale infrastructuur in de vorm van ziekenhuizen en andere medische verzorging, scholen en diverse sociale omgevingen van verschillende groepen buitenlanders die elkaar kunnen vinden in clubs etc.
Costa del Sol Voor de Costa del Sol, eigenlijk de kust van de provincie Malaga, geldt hetzelfde. Er is vooral voor de grote groep Engelsen, die de helft uitmaken van de buitenlanders die onroerend goed kopen in het Zuiden van Spanje, enorm veel gebouwd. Het ging goed in Groot Brittannië en vooral in Ierland, dat samen met Spanje het meest heeft geprofiteerd van deelname aan de Europese Unie. Voor veel Britten behoort een “Home Overseas” tot hun grote dromen. Engelsen hebben een wat meer Amerikaanse manier van doen, daar waar het lenen en investeren in onroerend goed betreft. Toen door het sterke Britse Pond ten opzichte van de Euro en verdere goede economische ontwikkelingen er overwaarde ontstond in het huis in Engeland werd deze overwaarde beleend om een appartement, huis of villa te kopen in het Zuiden van Spanje. Dat is het laatste decenium voor velen van hen goed uitgepakt. Voor degenen die dat de laatste jaren gedaan hebben, aanmerkelijk minder. De wereldwijde economische crisis heeft ook die groep en die markt hard geraakt. Het ziet er naar uit, dat promotors die nog veel onverkochte nieuwbouw hebben of die in het komende jaar zullen moeten opleveren, het erg moeilijk zullen krijgen die voorraad te verkopen. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting, dat de prijzen van –vaak grootschalige- nieuwbouwprojecten zullen dalen naar niveau’s van enige jaren geleden. Voor de verkoop van bestaand onroerend goed is –zoals altijd- de locatie en de kwaliteit erg belangrijk. Potentiële kopers onderzoeken de markt rustig en hebben daar nog wel enige tijd voor. Eventuele boden zullen lager zijn dan voorheen en alleen huiseigenaren die in financiële nood zitten of een liquiditeitsprobleem hebben zullen op lage biedingen ingaan. Langzaam aan zal de markt weer op gang komen, maar dat kan nog best enige tijd duren. Voor potentiële kopers is er één groot onverwacht voordeel en dat is, dat onroerend goed dat jarenlang niet te koop geweest is, door de als maar stijgende prijzen, nu voor het eerst in jaren weer op de markt kan komen. Vooral die kopers die niet op zoek zijn naar het allerlaagste punt van de markt zullen hun voordeel doen, om datgene te kopen dat zij altijd al hadden willen hebben.
Marbella Aan de Costa del Sol zijn wel meer dan 25 mini-marktjes aan te wijzen, waar het toch net weer anders is, dan het grote geheel. Bestaand onroerend goed op goede locaties en kwaliteitsprojecten hebben minder te lijden onder de crisis dan het nieuwbouw aanbod in het lagere prijssegment. Ook rond Marbella geldt dat de vraagprijzen niet dramatisch zijn verlaagd, maar er is zeker meer ruimte gekomen om lagere boden uit te brengen. Als er al boden worden uitgebracht, want de markt ligt stil. Potentiële kopers orienteren zich en als makelaar verkopers aanmoedigen hun vraagprijzen naar beneden bij te stellen wordt niet zelden het te verkopen onroerend goed uit de markt teruggetrokken. Voor veel makelaars geldt momenteel dat er eigenlijk geen markt is. Aan de gunstige vooruitzichten die voor de Costa del Sol en met name voor Marbella en omgeving golden, is weinig veranderd. Het zuiden van Spanje en met name de Costa del Sol heeft nog steeds het beste klimaat van Europa, met aangename gemiddelde temperaturen in de wintermaanden van november tot maart. Er is nog steeds een grote groep mensen in Europa, die na hun actieve carriëre een appartement, huis of villa willen hebben om daar met een zekere regelmaat te zijn of zich definitief te vestigen. Voor hen is waardevastheid en het gebruik belanrijker dan de waardestijging of het rendement op hun geld. Christopher Clover van Panorama Properties maakt in zijn stuk http://www.panorama.es/articles/marbella-property-market-report-2009.php nog weer een lijstje waarom Marbella zo goed in de markt ligt. Hij maakt daarin ook een rekensom hoeveel interessante goede kwaliteits appartementen, huizen en villa’s er in en rond Marbella eigelijk te koop zijn. Hij komt daarbij op zo’n 4.000 echt interessante appartementen, huizen en villa’s van goede kwaliteit en ligging van boven de Euro 500.000 en dat je dat afzet tegen de meer dan twee miljoen die er te koop zijn in geheel Spanje...
Interessant feitenmateriaal in een rapport van Christopher Clover, makelaar en eigenaar van Panorama Properties te Marbella met een meer op Marbella toegesneden verhaal over de onroerend goed markt met name in het segment boven de Euro 500.000,= http://www.panorama.es/articles/marbella-property-market-report-2009.php